Fenntarthatóság

Fenntarthatóság a textil és ruházati iparban

„A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.”

Gandhi

A ruházati-és textilipar a második legnagyobb környezetkárosító iparág a világon. A szennyvíz kibocsátás mintegy 20%-a, a széndioxid kibocsátás 10%-a iparági gyártásunk eredményeként jön létre. Magyarországon durván 7000 tonna ipari hulladék keletkezik évente. Ezek a számok indokolják, hogy összefogással a jövőben kiemelt szerepet kapjon a stratégiák kialakításában a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság és így az ökoszisztéma megóvása. Örvendetes, hogy a fenntartható öltözködés (mint új irányzat) egyre népszerűbb a divat világában. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú holmik helyett környezetkímélő, egészséges és tartós használatra alkalmas darabok kerülnek a piacra.

A fenntarthatóság különböző dolgokat jelent különböző emberek számára. A mi értelmezésünkben a fenntarthatóság arról szól, hogy a környezeti és társadalmi szempontokat beépítsük működésünkbe, valamint az ügyfeleinknek kínált termékekbe és szolgáltatásokba. Magunk számára ezt öt területre fordítottuk le: tervezés és fejlesztés, gyártási folyamatok, hulladékcsökkentés, partnerség és társadalmi felelősségvállalás.

fejlesztes

Tervezés, fejlesztés

Termékeinkhez jellemzően gyors lebomlású cellulóz alapanyagokat használunk. Protektív tulajdonságaik kialakításához a legalacsonyabb környezeti terhelést okozó eljárásokat és kiegészítő anyagokat használunk, amelyek tartósak, hosszú élettartamúak.

gyartas

Gyártási folyamatok

Kevert szálak helyett pamutfonalat használunk, így a lerövidült festési idő jobb vízgazdálkodást eredményez. Anyagbeszerzéseinket - lehetőség szerint- a legrövidebb beszállítói lánccal kötött szerződésekkel valósítjuk meg.

Az általunk gyártott és forgalmazott ÖKO-zsákok kiválthatják az egyszerhasználatosokat, ezzel is inspirálva a vásárlókat az ökológiai fenntarthatóság fontosságára.

Az irodai papírfelhasználás minimalizálásához az INNOWEAR-TEX Kft. folyamatos fejlesztés alatt álló informatikai rendszert használ, aminek köszönhetően rendelkezésre állnak a „közös dokumentumok” használata.

hulladek

Hulladékgazdálkodás

A kelmegyártás kikészítési folyamatában keletkező belső hulladék újra feldolgozásra kerül cégünk partnereinél, kézi szőnyeggyártás formájában. A kevesebb hulladékképződés érdekében kelméink kötési szélességét optimalizáljuk.

Partnerség

Szervezetek és programok, amelyeket támogatunk és hozzájárulnak a fenntartható textil és ruhaipar fejlődéshez:
● Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (www.divatliga.hu): - Fiatalok környezettudatosságra nevelése, edukációs program
● Fashion Revolution Hungary kampány (www.fasshionrevoluion.org/europe/hungary): - Fenntartható és etikus divat
● Globális Fenntarthatósági Divathét (https://www.gsfashionweek.com/)
● INTERREG ENTeR nemzetközi projekt az Európai Textilszövetséggel (https://www.interreg-central.eu/Content.Node/3.html), magyar tag az INNOVATEXT Zrt, stake holder Hannauerné Szabó Anna, a VOSZ Textil és Ruházatipari Szekció elnöke:
-a projekt a textilipar hulladékainak csökkentésére és a nem megújuló nyersanyagok használatának megelőzésére fókuszált a vállalkozásokkal együttműködésben.

fejlesztes

Tervezés, fejlesztés

Termékeinkhez jellemzően gyors lebomlású cellulóz alapanyagokat használunk. Protektív tulajdonságaik kialakításához a legalacsonyabb környezeti terhelést okozó eljárásokat és kiegészítő anyagokat használunk, amelyek tartósak, hosszú élettartamúak.

tarsadalmi

Társadalmi felelősségvállalás

Széleskörű magyar beszállítói hálózattal rendelkezünk a segéd- és csomagolóanyagok beszerzése terén; termelői hálózatunk mind a kelmegyártást, mind a szabást és konfekcionlálást tekintve magyar.

Ügyvezetőnk, a VOSZ Textil szekciójának elnöke aktív munkát végez az ágazat számára az érdekképviseletben, a vállalkozásokat érintő szabályozások, adótörvények, gazdasági elemzések, törvénytervezetek értékelésében javaslattételi szinten.

Működésünk szabályos, átlátható és etikus Rendszeresen biztosítunk szociális intézményeknek, rászoruló óvodáknak raktárkészletünkből termékekeinket díjmentesen. Felajánlásaink között megtalálható egy sportcélú egyesület közvetlen anyagi támogatása is.